Hundförsäkring

hundvalpar med mamma

Behöver en hundägare hundförsäkring? Det finns ett enkelt och klart svar på den frågan: Ja!

Din valp är troligtvis försäkrad redan under sin första levnadstid, hos uppfödaren. Uppfödaren tecknar ofta också en dolda fel-försäkring som kan gå in och ersätta till exempel veterinära utlägg som valpköparen har om det visar att valpen har ett fel som fanns vid försäljningen men inte kunde ses då utan framkom först senare.

Försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkringar

Moderna Försäkringar
Räkna och få pris på hundförsäkringen direkt på deras hemsida!

ManyPets
Uppstickare inom djurförsäkringar där du kan välja mellan 3 stycken olika ”paket” med olika innehåll.

Försäkring för dolda fel

När du köper din valp bör du kontrollera om uppfödaren har en dolda fel-försäkring. Om det skulle visa sig att valpen har ett dolt fel och uppfödaren inte har en dolda fel-försäkring måste uppfödaren ersätta ur egen ficka. Säljaren är ansvarig för dolda fel, oavsett om denne har en dolda fel-försäkring eller inte. Ett dolt fel är ett fel som fanns vid leveransen, men som visat sig först senare. Kom ihåg att det är viktigt att du får ett veterinärbesiktningsintyg i samband med att du hämtar hem din valp. Intyget får inte vara äldre än sju dagar.

Liv- och veterinärvårdsförsäkring

När du hämtar din valp bör du omgående teckna en egen liv- och veterinärvårdsförsäkring för din hund. Olika bolag har olika villkor för sina försäkringar och de har olika omfattning. Det är värt att ringa runt och jämföra försäkringarna som erbjuds innan man väljer den som passar bäst.

Om du byter försäkringsbolag till ett annat än det uppfödaren haft valpen försäkrad i är det viktigt att kontrollera karenstider och eventuella friskrivningar som ofta tillkommer. Detta är alltid viktigt att tänka på vid byte av försäkringsbolag, eftersom alla tidigare besvär hunden fått veterinärvård för kommer att undantas från den nya försäkringen.

Självrisk för hundförsäkring

Vanligtvis bygger försäkringar på principen att hundägaren betalar en självrisk och står för en viss del av kostnaden om hunden behöver veterinärvård. Hur stor självrisken är och hur mycket hundägaren själv får stå för varierar, precis som premien. Tänk på att billigast inte alltid är bäst.

Ansvarsförsäkring

Förvissa dig om att din hemförsäkring innehåller en ansvarsförsäkring. Som hundägare har du strikt hundägaransvar. Det innebär att du är ansvarig för alla skador som din hund orsakar. Orsakar din hund till exempel en bilolycka kan det röra sig om betydande belopp.

(Källa: Köpahund.se (Svenska Kennelklubben))