Hundras – Viktigt att välja rätt

Grattis, nu har du bestämt dig för att skaffa en hundvalp! Men så var det ju det där med vilken hundras ska du välja?

Att välja hundras

Du kanske inte tidigare ägt en hund och är osäker på vad för hundras som passar just dig och din familj. Det är inte det enklaste att välja ras, det finns ju cirka 300 raser att välja på! Det finns hundar som är stora, som är små, de är långhåriga, korthåriga, strävhåriga, silkeslena, nakna, ljusa och mörka.

Egenskaperna är viktiga

Det viktigaste som bör styra valet av en hundras är inte storlek, färg eller vad den har för typ av päls. Det är mycket viktigare att välja en ras utifrån din livsstil och vad du vill göra med din hund. Du bör även välja efter vad en hund ska ha för egenskaper och vad den absolut inte ska ha för egenskaper. Det finns idag hundraser med egenskaper som är rastypiska. Det finns de raser som har vaktegenskaper och vaktar på dig och din familj, är det något du kan och vill hantera? Det finns de raser som behöver röra på sig flera mil om dagen och det finns de raser som inte orkar gå hur långa promenader som helst.

Kanske du söker en hund som är glad i alla typer av människor och viftar på svansen så fort den ser någon, eller så är det en hund som bara tyr sig till dig. Många familjer söker efter typiska familjeraser som man vet fungerar väl ihop med barn. Dock ska man aldrig lämna små barn och hundar utan uppsikt, oavsett hur snäll hunden är.

Ta reda på fakta

Om du har hittat en hundras som intresserar dig, du kanske tycker den är fin att se på och har en storlek som verkar bra. Då är det bästa att ta reda på så mycket du kan om just den rasen. Läs på om just den rasens egenskaper, både de dåliga och de bra! Se på hur rasens mentalitet och hälsa brukar se och vad just den rasen kräver när det kommer till aktivitet och motion. Bra aktivitet är t.ex spring/lek ute i skogen, ta till exempel med dig hunden när du ska ut och fiska.

För att få reda på så mycket som möjligt om den rasen du är intresserad av, så kan du dels läsa vidare på vår sida, men även ta kontakt med uppfödare, rasklubbar och personer som äger den typ av ras du gillar. Passa på att försöka träffa så många valpar och vuxna hundar av rasen som möjligt, innan du själv bestämmer dig helt. Du hittar många på hundutställningar och tävlingar av olika slag.