Hundraser – Mer info

olika hundvalpar

Hur aktiv hund vill du ha?

Mer om hundraser – Om du väljer en ras som är känd för att vara mycket aktiv, så är det en hund som måste motioneras ordentligt varje dag, i alla typer av väder, året om! Om du själv tycker om att röra på dig mycket och ofta, så är det inga problem, men är du en person som föredrar korta promenader så är en ras som kräver mindre motion att föredra för din del. Storleken på en hund avgör inte hur mycket motion den behöver. Det finns små hundar som kräver mycket och stora som inte kräver särskilt mycket alls.

Vad vill du göra med din hund?

Alla de hundraser som finns, har från början fötts upp för ett särskilt ändamål. Det är få raser som enbart är till för att vara till sällskap. Ofta är de uppfödda för att fungera som jakthundar, vallhundar, jakthundar och så vidare. Läser du rasstandarden så finns det angivet både ursprung och användningsområde.

Idag använder de flesta inte sina hundar i samma utsträckning till vad de är uppfödda till att göra. Dock finns alltid dessa egenskaper kvar hos hunden. Ser vi på rasen belgisk vallhund så både vaktar och vallar den än idag, likväl som att en labrador är en hund som kan användas inom jakt.

Vilken storlek passar dig?

Vad du ska ha för storlek på hund vet du oftast bäst själv. Det är dock skillnad på en hund som väger 5 kilo mot en som väger 40 kilo! Du behöver tänka på att ju större hund, desto starkare är den och desto mer plats tar den.

Vill du ha en hund som alla i familjen kan ta ut på promenad, även barnen, så är en mindre ras något enklare. Om du tänker att hunden ska följa med i bilen, så är det så att en stor hund kräver som sagt stort utrymme, så har du en mindre bil kan det bli svårt att få med både hund, packning och familjen.

Hur du bor kan även det spela roll, dock finns det stora raser som trivs alldeles utmärkt i mindre lägenheter och små raser som är väldigt aktiva inomhus.

Vilken typ av päls?

Som tidigare nämnt så finns det många olika typer av päls för olika hundraser. Om du väljer en hund med lång päls, så klarar den av kyla på ett bra sätt, men kan ha det svårt när det blir varmt ute. En långhårig hund får även ofta mycket snö och is i pälsen på vintern och drar in mycket grus och skräp under de andra årstiderna. En korthårig ras kan i sin tur fälla mer och har ofta den typen av päls som sätter sig fast i kläder och möbler. Väljer du en naken ras, eller extremt korthårig kan det krävas extra skötsel och eventuellt hundkläder på vintern.

Vissa raser behöver du trimma regelbundet. De med lång päls kräver ofta borstning och ansning varje dag. Du kan lära dig att trilla själv, eller så lägger du pengar på att gå till någon som gör det åt dig, men det kan kosta en del pengar för dig.

Gruppindelning av hundraser

Rasgruppsindelningen av hundraser som finns, fastställs av Internationella hundorganisationen (Fédération Cynologique Internationale, FCI). Gruppindelningen följs även av Svenska Kennelklubben (SKK).

Grupp 1: Vall-, boskaps- och herdehundar.
Grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.
Grupp 3: Terrier.
Grupp 4: Taxar.
Grupp 5: Spetsar och urhundar.
Grupp 6: Drivande hundar, samt sök- och spårhundar.
Grupp 7: Stående fågelhundar.
Grupp 8: Stötande och apporterande hundar.
Grupp 9: Sällskapshundar.
Grupp 10: Vinthundar.

Att välja valp

När du väl bestämt dig för vilken ras som du vill ha, då är det dags att kontakta en uppfödare eller säljare av just den rasen och välja ut ”din” valp. Att välja en valp ur en kull, är ofta helt individuellt och olika. En del väljer valpen som direkt kommer fram till en, när man sätter sig på golvet, medan andra faller för den där valpen i hörnet. Det finns inga direkta råd, hur just du ska gå tillväga med val av valp, utan det är ett högst personligt val som faller helt på dig!