När du hämtar din hundvalp

När det är dags att få hem sin hundvalp så ska den levereras med köpeavtal, registreringshandlingar och ett besiktningsintyg från veterinären som inte äldre än 7 dagar. Hundvalpen måste vara över 8 veckor gammal och vara id-märkt.

En del uppfödare har filtar, eller små snuttetrasor de skickar med, som luktar som ”hemma”. Har inte din uppfödare det, så kan du själv besöka valpen när den är kring 5 veckor gammal och lämna av en liten filt, som du sedan tar med hem när du får hem din valp.

En hundvalp kan id-märkas på två sätt. Antingen så märks den via en tatuering i örat eller så får den ett chip. Båda dessa metoder är godkända, även om det vanligaste nu för tiden är just ett chip. Det chip som sedan valpen märkts med kan avläsas med en särskild chip-läsare. Det är lag på att alla valpar som sälj ska vara id-märkta.

Om du har tänkt resa utomlands med din hund, så måste den ha ett EU-pass. I detta pass finns alla uppgifter som behövs för både utresa och inresa. Ett pass kostar mellan 350-700 kr.

Innan du får hem din valp, så ska den ha blivit vaccinerad. Det valpen vaccineras mot är parvo, kennelhosta, valpsjuka och HCC. När din valp blivit tre månader gammal så ska den vaccineras igen.

Valpen bör blivit avmaskad ett par gånger, innan 8 veckors ålder. Det finns flera olika avmaskningsmedel, fråga på ditt apotek. Sedan ska du avmaska valpen ett par gånger under första året, samt sedan regelbundet varje år.

Vid leverans så ska valpen ha blivit veterinärbesiktigad. Detta intyg får inte vara äldre än 7 dagar. Det är en garanti för både dig som valpköpare och för uppfödaren, att valpen är frisk vid leverans.

Det är inte fel om uppfödaren låter valpen åka bil ett par gånger innan leverans. Så att den inte blir åksjuk dagen du hämtar den, eller får den lämnad.

Se till att ha köpt hem valpfoder till valpen innan leverans. En hundvalp behöver äta 3-4 gånger per dag. Fortsätt gärna med samma foder som uppfödaren använt.

Det är bra om uppfödaren klippt valpens klor ett par gånger innan leverans. Sedan ska du klippa klorna ungefär varannan vecka, men vill du vänja den, gör lite varje vecka. En valps klor är till en början tunna och lätta att klippa, oftast kan det göras enkelt med en egen nagelsax. Ju äldre hunden blir desto hårdare klor, och du behöver en klotång.

Se till att försäkra din hundvalp innan den flyttar hem till dig. Det finns flera olika försäkringsbolag och de kostar olika beroende på vad du väljer till. Läs mer om försäkringar här.

Ibland vill uppfödaren ha en handpenning när du valt vilken valp du vill ha. Detta för att försäkra både sig själv och dig att det är din valp.

Innan du tar hem valpen är det även bra att köpa hem saker till hunden. Bland annat är det bra att du skaffar hem detta:

Matskål
Vattenskål
Valpfoder
Koppel
Halsband / Sele
Klotång
Borste/kam
Tuggben
Leksaker
Hundsäng
Bajspåsar
Kompostgaller eller grind (dessa är perfekta att avgränsa rum med)
Ev. transportbur

För utförligare lista på vad du behöver ha för utrustning hemma till valpen, läs gärna på vår sida om Vad du behöver till din valp.

GLÖM INTE ATT FÖRSÄKRA DIN VALP
Läs allt om hundförsäkringar här!